Kariyer dönüşümü görseli

Kariyer Dönüşümü: İş Koçluğu ile Yönünü Yeniden Çiz

Kariyer dönüşümü; bir başlık değişimi değil, kimlik ve değer önerisi güncellemesidir. Sektör değiştirmek, bireysel katkıdan yöneticiliğe evrilmek ya da kurumsaldan girişimciliğe geçmek… Her senaryoda ortak üç ihtiyaç var: netlik, cesaret ve plan. İş koçluğu, bu üçlüyü taşınabilir beceriler ve görünür ilerleme ile besler. Bu rehberde; SWOT’tan değer haritasına, yetkinlik köprüsünden 90 günlük plana uzanan pratik bir yol çizeceğiz.

1) Nereden geliyorum? SWOT’u kişisel gerçeğe çevir

SWOT’ı duymayan yok; peki kişisel seviyede nasıl derinleştiririz?

İş koçluğu seansında bu tabloyu kanıtlarla doldururuz: Hangi projede nasıl bir etki ürettin, kim nasıl faydalandı, hangi davranış tekrar etti?

2) Değer haritası: Kime, ne değer?

Kariyer dönüşümünde “ben ne istiyorum?” kadar “pazar ne istiyor?” sorusu da kritiktir. Üç halka çiz:

Örnek: “Ürün ekiplerinde karar süresini kısaltan atölye tasarımıyla keşif hızını %30 artırırım.” Bu, iş koçluğu dilinde değer önerisi cümlesidir ve görünürlüğün temelidir.

3) Yetkinlik köprüsü: Bugünden hedef role

Hedef role ulaşmak için hangi yetkinlik köprüsünü kurmalısın? Üç sütun yap:

İş koçluğu burada “öğrenme → uygulama → geri bildirim” döngüsünü hızlandırır; kurs kataloğu değil, sonuç kataloğu yönetir.

4) Görünürlük stratejisi: Portföy, ağ, anlatı

Görünürlük, övgü istemek değildir; kanıt paylaşmaktır. İş koçluğu, kanıt toplama ve hikaye kurma ritmi kazandırır.

5) 90 Günlük Dönüşüm Planı

0–30 Gün: Keşif ve netlik

31–60 Gün: Uygulama ve kanıt

61–90 Gün: Görünürlük ve fırsat

Vaka: Veri analistinden ürün yöneticisine

Danışanım veri analistiydi, ürün yönetimine geçmek istiyordu. İş koçluğu sürecinde önce değer önerisini yazdık: “Deney tasarımı ve metrikleşmiş kararlarla ekiplerin riski erken görmesini sağlarım.” Sonra yetkinlik köprüsünü kurduk: Ürün metrikleri ve problem keşfi eksikti. 6 haftada iki mini proje yaptı; biri kullanıcı aktivasyonundaki düşüşü iki hipotezle test edip %12 iyileştirme sağladı. 9. haftada portföyünü yayınladı, bir ay içinde görüşmelere başladı ve geçiş yaptı. Sırrı; gösterdiği iş ve tutarlı ritimdi.

Sık engeller ve karşı hamleler

Koçluk soruları

Kariyer dönüşümü bir sıçrama değil, küçük ama doğru adımların toplamıdır. İş koçluğu bu adımları görünür ve ölçülebilir kılar.
← Önceki Yazı Sonraki Yazı → Blog'a dön Ana Sayfa